top of page

Yin Yang Teorisi

Keyifle başladığım bir Pazar sabahı; bahçede mükellef bir sofranın kuytusunda; kışın ilk nefesi ve sonbaharın renkleri ile gülümsüyorum.

Aklıma bu rengârenk doğada her türlü zıtlığın içinde ne büyük bir uyum olduğu geliyor. Masadaki tatlar bile farklı hatta zıt ama uyumlu… Bütün bunları düşünürken bu haftaki yazımın yin ve yang üzerine olmasına karar veriyorum.


Yin ve yang; yaşamı oluşturan evrensel güç; evrenin ilk oluşum felsefesi…

Çin kozmolojisinde evren önce Wu Chi yani boşluktu, derin bir uykuya karşılık saf bir dikkat demek, boş bir daireyle simgelenir. Sonra Tai Chi yani Yin ve Yang haline geldi. Simgesel olarak, birbirinden farklı ama içiçe iki özelliğin karşılıklı etkilenmesi üzerine kuruludur. Yin ve Yang birbirinin içine geçmiş her birinde diğerinin bir parçasının olduğu bir çember şekliyle ifade edilir.

Bu Taoizim kökenli, zıtlıkları simgeselleştiren ve birleştiklerinde tam bir daire oluşturan iki balık motifi; Moğol bayrağı içerisinde de yer alır. Bu balıkların gözlerinin renkleri ise, balığın rengine göre de zıttır. Siyah balıkta beyaz göz, beyaz balıkta siyah göz vardır. Buna göre aslında her şeyin özü ve çekirdeği de kendi zıddından oluşmaktadır. Yani evrende her olgu zıddı ile anlam kazanır ve denge bulur.

Karşıtlar, birbirine dönüşebilen yapıdadır. Bu dönüşüm evrenin, yaşamın itici gücüdür. Gündüzden geceye, geceden gündüze geçiş, sıcağın soğuması, soğuğun ısınması vb. son derece basit bir kural. Sonuç olarak evren, kendisi ile çelişen çiftlerin bütünüdür.


YİN                  YANG Pasif                Aktif Dişi                  Eril Gece               Gündüz Karanlık          Aydınlık Siyah               Beyaz Yumuşak       Sert Ay                     Güneş Soğuk             Sıcak

Yaşamın her alanında analiz edebileceğimiz; Yin- Yang mekânlarımızda nasıl değerlendirilir?

Yin-yang doğada olduğu gibi yaşadığımız binalarda, evlerde hatta mekânlarda görülebilir. Feng Shui öğretisine göre insanlar Yin-Yang enerjilerin dengede olduğu yerlerde rahat ve huzurlu olurlar. Yang enerji aktif, etken ve hareketliyken; Yin enerji pasif ve edilgendir. Yang enerji maskülen, eril bir enerji iken Yin feminen ve dişi bir enerjidir. Yin -Yang algıya bağlı olarak değişebilir. Görecelidir. Ama esas olan yan yana gelen iki olgudan birinin diğerine göre olan durumudur. Örneğin; gündüz caddeler, alışveriş merkezleri Yang iken geceleri trafiğin azalması alışveriş merkezlerin kapanması onları Yin haline getirir. Ya da kışın doğanın uykuya geçmesi Yin iken; yazın canlanması onu Yang haline dönüştürür.

Evlerimiz de sağlıklı huzurlu ve rahat yaşam için Yin ve Yang enerjinin dengesine ihtiyacımız vardır. Mekânlarımızın işlevlerine göre bu enerji dengelenmeli ve mekânlar buna göre dekore edilip planlanmalıdır. Genel anlamda yaşam alanları Yang; dinlenme alanları ve yatak odaları Yin dir.

Bir çalışma odasında verimli olmak istiyorsak burada Yang enerji daha çok hissedilmelidir. Ancak bu durum baskın olmamalıdır. Çalışma odası yatak odalarına değil evin aktif alanlarına daha yakın planlanmalıdır. Çünkü yaşam ve çalışma alanlarında aktif, sosyal ve yaratıcı olmalıyız. Burada uyku modu istemeyeceğimiz bir durumdur.

Yatak odaları Yin alanlardır. Burada dinlenmemize, sağlıklı bir uyku çekmemize engel olacak hiçbir elektroniğe yer vermemeliyiz. Renkler dengeli bir şekilde pastel ve yumuşak tonlarda olmalıdır. Yatak odaları evlerin aktif alanlarına yakın planlanmamalıdır. Mahremiyetini korumalıdır.

Şu ana kadar bahsettiğimiz genel ve temel prensiplerdi. Ancak unutmamak gerekir ki evinizin Bagua haritasının ve sizin kişisel analizinizin de değerlendirildiği bir Feng Shui danışmalığı tam bir danışmalıktır.

Elbette ofislerimizde de bu prensipleri göz önünde bulundurmalıyız. Yang ofislerde çalışmak daha verimlidir. Aktif, üretken canlı olmak işimizi olumlu yönde etkiler. Bu nedenle çalışanlar için Yang mekânlar planlanmalıdır. Buna karşılık karar verme, yönetme, konumunda ki kişiler, patronlar Yin ofisleri tercih etmelidir. Çünkü burada esas amaç düşünme karar verme ve yönlendirmedir. Yani aktif olmadan, hayata geçirmeden önceki aşamadır.

Peki, Yang bir mekân nasıl olmalıdır?

Aydınlık ve parlak ışıklar, ferah, canlı ve açık renkler hatta belki bizi motive edecek bir müzik, sıcak bir dekorasyon Yang enerjiyi arttırır. Böyle bir mekânda yaratıcı ve üretken olmak, yaşama katılmak doğal hale gelir.

Aynı şekilde yatak odaları için Yin mekânları tanımlarsak; daha loş ve yumuşak bir aydınlatma, pastel tonlar, ahşap malzeme ve renkleri, elektronikten ve tüm uyarıcı seslerden uzak bir mekân.

Bu salon; renklerdeki geçiş sebebiyle uyumlu gibi gözükse de oldukça Yin bir enerjiye sahiptir ve salon için uygun değildir. Soğuk bir mavi yerine canlı, renkli yastıklar ve objeler hatta duvarda tablolar kullanarak daha Yang bir etki yaratabiliriz. Elbette iyi bir aydınlatma ile...


Bu çocuk odası da çok şirin gözükse de gereğinden yazla Yang enerji taşıyor. Böyle bir odada çocuğun uykuya geçmesi renklerin canlılığı ve uyarıcı etkisi sebebiyle zor olur. Bu demek değildir ki canlı renkler kullanmayacağız. İşte işin sırrı bu denge… Yin etki daha ağırlıklı olmalıydı. Halı ve duvarlar daha pastel tonlarda olsa bu denge sağlanabilir.

Kısacası bütün bu bilgilerin ışığında yaşadığımız mekânları işlevlerine göre değerlendirmemiz ve planlayarak dekore etmemiz gerekir. Algıladığız neyse onu yaşarız. Doğru algı için doğru yaklaşım ve doğru analiz gerekir.

Feng Shui bu konu için iyi bir rehberdir. Sağlıklı huzurlu mekânlardan mutlu yaşamlara…   

Comments


bottom of page