top of page

Çin Kozmolojisi ve 5 Element Teorisi

 ‘Eviniz Bedeninizdir’

                        Osho-

Artık yavaş yavaş kış yüzünü gösteriyor. Günlerin kısalması, hava koşulları, trafik derken insanlar daha çok evlerinde vakit geçiriyor. Ben de şehir dışında yaşadığım için kış boyu dostlarımı evimde ağırlama fırsatım pek olmuyor. Bahara kadar kapanışı yapmak ve kışa merhaba demek için bu hafta kalabalık bir dost meclisini evimde keyifle ağırladım. Sohbet, çay, kahve, cici mamalar derken yine konu, yaşam, Feng Shui, enerjiler ve evlerimize geldi. Bir arkadaşım ‘Evinin enerjisi ne kadar sıcak huzurlu, aynı sen’ dedi. İşte bu hafta ki yazım bu can alıcı sözle yola çıktı. Evlerimiz, enerjimiz ve 5 element teorisi… Osho; ‘Evin bedenindir‘der.’Evine nasıl baktığından kendine nasıl davrandığını görmen mümkündür.’ Evlerimiz; enerjileri ve taşıdıkları ruh ile aynı bir ayna gibi bizi yansıtır. Ruhumuzun coşkusunu, renklerini, hayata bakışımızı görebiliriz. Yani evlerimiz tahmininizden çok fazla şey anlatır. Evinizin kapısından içeri girdiğinizde size ne ifade ettiği, ne hissettirdiği çok önemlidir. Çünkü bu sizin dış dünya ile kurduğunuz ilk bağdır. Eviniz sizin kabuğunuz, dünyaya evrene baktığınız pencerenizdir. Bu yüzden sizi yansıtır ve aynı sizin misafirlerinizi sardığınız gibi onları sarar… Meditasyon, yoga, egzersiz yaparak bedeninize ruhunuza hizmet etmeyi önemsediğiniz gibi evinize de özen göstermelisiniz. Denge ve uyum yasalarının temel olduğu Feng Shui öğretisinde ilk kural; düzen temizlik ve sadeliktir. Bu basit kuralla evinize dolaylı olarak kendinize hizmet etmiş olursunuz. Yaşamınıza olumlu katkı için bu bakış açısını yakalamak çok önemlidir. Her felsefe doğduğu topraklardan esinlenerek şekillenir, gelişir. Çin gibi kökleri olan her kültür; doğduğu toprakların coğrafyası, fiziksel yapısı hatta gelenek görenek ve inançları ile yoğrulur. Feng Shui felsefesi bu derya kültürün bir parçası olarak yola çıkmışken, Tao Felsefesinden bu yana

Çin Kozmolojisi; evreni ve bütün sistemleri 5 Element Teorisi ile tanımlar. Aslında bu elementler Chi yaşam enerjisinin kendini ifade ettiği yollardır. Yani Chi nin 5 halidir. Bu elementler Ateş, Su, Toprak, Ağaç ve Metaldir. Birbirleriyle sürekli ilişki halindedir. Bu ilişki yapıcı ya da yıkıcı bir döngüde olabilir. İnsan bedeninin dengelenmesinden, insan ve mekân ilişkilerini yönlendirmeye kadar her şey temelde bu prensiple değerlendirilir. Yapıcı döngü; elementlerin birbirini beslediği, doğurduğu, ürettiği döngüdür. Ateş külleriyle toprağı besler. Toprak metal elementini üretir. Metal eridiğinde su olur. Su ağaca can verir. Ağaç ateşi doğurur. Üretici döngüyü enerjiyi arttırmak için kullanırken, bazı durumlarda da dengeyi sağlamak için zayıflatıcı döngüyü kullanırız. Bazen de hiç istemediğimiz bir durum söz konusu ise yıkıcı döngüyü kullanırız. Zayıflatıcı döngü yapıcı döngünün tersidir. Yıkıcı döngü de; elementlerin birbirini yok ettiği döngüdür.


Her element evrendeki bir rengi, mevsimi, kişilik yapısını, duyguyu, organımızı, kavramı ya da bir şekli ifade eder. Ağaç hayatın başlangıcını müjdeler. İlkbahardır. Yeşil, kahverengi hatta mavinin bazı tonları ile ve dikdörtgen şekille sembolize edilmiştir. Ağaç karaciğer safra kesesi ve sindirim sistemi üzerinde etkilidir. Ağaç ateşi yaratıp onu körükleyebilir. Su elementiyle beslenir metal ile dengelenir. Bagua haritasında Doğu ve Güneydoğu pusula yönü ile temsil edilir. Ahşap olan her ürün bitki ve bitki resimleri bu gruba girer. Örnek çiçekli bir perde, ahşap bir masa ya da yeşil bir örtü gibi… Ateş kırmızı sarı, turuncu hatta pembe tonları ile ifade edilir. Sıcak havayı doğanın doymuşluğunu kuraklığı ve tozu simgeler. Yaz mevsimidir. Ateşin külleri toprağı yaratır. Ağaç ile beslenir su ile dengelenir. Bagua haritasında Güney pusula yönü ile temsil edilir. Örneğin kırmızı mumlar, ışık, şömine üçgen ve piramit şekiller… Toprak elementi sarı, bej, açık krem ve toprak renkleri ve kare şeklidir. Başlangıç ve bitiş arasındaki dengeyi temsil eder. Dalak pankreas ve ağız toprak etkisindeki organlardır. Toprak ise damarlarıyla metali besler. Ateşle beslenir. Doğal taşlar, kristaller seramik ve porselen ürünler. Toprak elementi; Güneybatı ve merkezin elementidir.

Metal beyazdır ve güzü temsil eder. Serin ve insanı dinçleştiren hava demektir. Etkisini akciğerlerde ve solunum sisteminde ve cildimizde gösterir. Daha sonra ise kalın bağırsakları ve burnu etkiler. Suya can verir. Toprakla beslenir. Ateşle dengelenir. Bütün elektronik aletler, beyaz gri metalik renkler bronz altın renkler ve materyaller, yuvarlak ve oval şekiller… Bagua haritasında batı ve kuzeybatı pusula yönüyle temsil edilir. Su mavi/siyah demektir. Mevsimi kıştır. Etkisini boşaltım sisteminde gösterir. Böbrek mesane ve kulak etkisi altındaki organlardır. Dalgalı şekildir. Metalle beslenir. Ağacı besler toprakla dengelenir. Su ile ilgili manzara, akvaryum, su şelalesi… Bagua haritasında Kuzey pusula yönüdür. Günümüz evleri ister istemez bir elektronik çöplüğü haline geldiği için evlerin metal elementi ağırlığı çok fazladır. Bunun genel anlamda dengelenmesi hatta bazı durumlarda yıkılması gerekir. Metal elementinin insan üzerindeki olumsuz etkisi hüzün ve üzüntüdür. Ateş elementi ile dengeleyip su ile zayıflatmak mümkündür Böylece ateşin getirdiği duygu olan; coşku neşe sevgi, suyun etkisi huzur devreye girer. Esas olan; evinize baktığınızda genel olarak bütün elementlerin dengesini görebilmenizdir. Artık bu bilgiler ışığında mekânların element yönlerini analiz etmek eğlenceli olacak… Feng Shui danışmanları olarak elementler arası ilişkiyi dengelemek, yönlerin enerjilerini aktive etmek için bazı objeler kullanırız. Su bambusu, metal rüzgâr çanı, Çin paraları ve bazı özel ürünler. Elbette bu ürünler bir sihir ya da mucize yaratmıyor. Onlara yüzyıllardır yüklenen anlam ve koruyucu enerji sizin de niyetinizle şekilleniyor. Böylece o mekânda enerjinin doğru aktığını her şeyin yolunda olduğunu hatırlatan bir objeyle evrene tamam mesajı vermiş oluyorsunuz. Tıpkı parmağınızda sevdiğiniz eşinizin yüzüğünü taşımak gibi. O olmasa da evlisiniz ama onu sembolize etmek enerjiyi güçlendiriyor. Su ana kadar mekânlarda ki 5 element teorisini inceledik. Oysaki Çin Astrolojisinde kullanılan geleneksel Çin Takviminde de elementler ve 12 hayvan sembolleri kullanılır. Kaderin 4 Sütunu yani Ba zhi denilen bu disiplin kişinin doğum tarihiyle taşıdığı elementler arası ilişkiyi ve hayvanların temsil ettiği özellikleri analiz eder. Bu kader analizi, kozmik bir şifre ve temel kader planıdır. Çin takviminde her yılın taşıdığı farklı kişisel ve element özellikleri analiz edilebilir. Böylece mekânların insanların ülkelerin hatta hangi iş sektörlerinin nasıl etkileneceğini söylemek mümkün olur. Bütün bu 5 Element teorisine giriş satırları; bilginin derinliğini ve derinleştikçe karmaşıklığını ortaya koysa da bu gizem insanın merakını arttırıyor. Yaşamın, evrenin ve kaderin sırları ve prensipleri bu teori de gizli.



コメント


bottom of page